Untitled Document

Dejan Čikić že petič najuspešnejši v delu mladimi

Prejeli ste novo plaketo za najboljšega trenerja sezone v mlajših moških selekcijah. Ste eden redkih trenerjev, pri katerih v Sloveniji prepoznamo kontinuirano dobro delo z mladimi košarkarji. Kaj vas motivira iz sezone v sezono?

V devetih sezonah dela sem letos prejel peto plaketo. Glede na to, da prejemnika z glasovanjem izberejo kolegi trenerji iz cele Slovenije, gre za lepo priznanje in potrdilo, da dobro delam z mladimi košarkarji. V mladinskem pogonu KK Helios Suns začenjam svojo 10. sezono. Pri delu z mladimi rodovi mora vedno biti glavna motivacija razvoj igralcev. Vsako leto znova me vleče naprej tudi izjemno sodelovanje s kolegi znotraj kluba, saj iz sezone v sezono v Domžalah gradimo vrhunsko košarkarsko zgodbo. Moja nagrada za trenerja leta tako pripada prav vsakemu trenerju našega kluba.

Kje so po vašem mnenju skrite največje rezerve slovenske košarke, ko govorimo o treniranju mlajših starostnih selekcij?

Vedno znova trdim, da se v Sloveniji dobro dela z mladimi in da imamo pri nas zelo dobre trenerje. Prepričan sem, da smo prezgodaj tekmovalni in da na račun prezgodnje košarkarske specializacije ne dobimo optimalno razvite košarkarje. Najtežji korak vse seveda čaka na koncu mladinskega staža, ko mladi košarkarji preidejo med člane. Takrat je pri trenerjih in vodstvih klubov potrebna velika mera potrpežljivosti, po drugi strani pa morajo biti mladi fantje lačni dokazovanja in garanja za vsako minuto priložnosti.

Če bi lahko dodali eno stvar pri načinu treningov tvojih ekip, ki je sedaj ne morete, bi ta bila?

Poudariti moram, da imamo v klubu resnično vrhunske pogoje za delo z mladimi košarkarji. Kakršnakoli dodatna sredstva bi vložil v udeležbo na dodatnih kakovostnih mednarodnih turnirjih, saj so takšne izkušnje za mlade košarkarje velikega pomena.

Pred kratkim so vas povabili na trenersko kliniko v Bosno in Hercegovino, kjer ste predavali ob boku uglednih imen.

Na seminar me je povabil predstavnik Združenja košarkarskih trenerjev Republike Srbske. Za razliko od nas v Sloveniji imajo oni na leto zgolj eno kliniko, na kateri predavata dva članska trenerja, trener za telesno pripravo ter trener mlajših starostnih selekcij. Imel sem čast predavati v družbi Andrea Trincchierija, Nenada Trajkovića in dr. Vladimirja Koprivice. Moji temi sta bili napadalni sistem brez uporabe blokad in situacijski trening podaj. Trenerji so me zelo dobro sprejeli, tako da je za mano izjemno lepa izkušnja.

Hvala za odgovore in čestitke ob ponovnem priznanju za odlično delo z mladimi.