Untitled Document

V znanju je moč

»ANALITIK V VSAKI KOŠARKARSKI EKIPI«

Intervju z Andrejem Krčkom, direktorjem in solastnikom »Start up« podjetja Starta d.o.o., ki v svet košarke prinaša veliko novost, in sicer spletno aplikacijo Sporting.AI (Sporting Artificial Intelligence).
Kot je znano, v NBA že nekaj časa razvijajo in uporabljajo različne modele analiz statističnih podatkov z namenom pridobiti kakovostne informacije o ekipah, igri in igralcih, na podlagi katerih lahko sprejemajo pomembne odločitve za razvoj kluba v prihodnje. Začetki znanstvene analize podatkov (predvsem merjenja učinkovitosti ekip in igralcev) sodijo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je prvi članek na to temo objavil dr. Thomas A. Zak iz Univerze v Illinoisu, ZDA. Največji prelom športna analitika doseže sredi polovice prejšnjega desetletja, ko ekipe v NBA začnejo zaposlovati športne analitike. Danes njihove storitve uporabljajo že vse ekipe, prav tako pa se na to temo organizirajo znanstvene konference, kjer se predstavljajo posamezni dosežki. Največjo izmed njih letno organizira ena najuglednejših izobraževalnih institucij na svetu, in sicer MIT (Massachusetts Institute of Technology) iz ZDA. V evropski košarki je to področje še zmeraj izredno zapostavljeno, kar je posledica velikih stroškov za obdelavo podatkov in analitikov ter pomanjkanja znanja, ki je v veliki meri prav tako posledica premajhnega vlaganja v raziskave, saj tovrstne raziskave zahtevajo velike finančne vložke.

Kako se vaše podjetje sooča s temi izzivi?
Naša aplikacija za uporabnike (to so klubi, trenerji, igralci, novinarji, itd) rešuje oba zgoraj našteta problema. Torej, naša storitev je cenovno ugodna in si jo lahko privošči praktično vsak klub, organizacija, itd. Prav tako pa se v ozadju aplikacije skriva veliko znanja s področja športne analitike, predvsem iz ZDA. Sami pa smo sicer razvili že nekaj novosti, v prihodnosti pa bo tega veliko več. Osnovna ideja je namreč skozi zaslužke od prodaje financirati razvoj aplikacije v tehničnem smislu ter predvsem znanstveno-raziskovalno delo, ki ga bodo opravljali resnično vrhunski znanstveniki. Z našim razvojem bodo rastli tudi naši uporabniki, ki bodo še dalje uporabljali naše storitve, sledil bo nov razvoj in tako naprej, upajmo v nedogled.

Kako bi z enim stavkom opisali kaj je Sporting.AI?
Sporting.AI je aplikacija v oblaku, ki na podlagi najnovejših znanstvenih raziskav in analiz velike količine podatkov omogoča kakovostne informacije o uspešnosti ekipe in igralcev tako v napadu kot v obrambi. Oziroma povedano po domače, uporaba našega spletnega orodja je, kot da bi imel klub za poln delovni čas zaposlenega športnega analitika, katerega rezultati so v vsakem trenutku dostopni in prikazani na način, kot želi trener oz. vodstvo.

Od kod ideja za razvoj takšnega orodja?
Sporting.AI je novost na svetovnem tržišču. Ideja izhaja direktno iz moje ljubezni do košarke in številk ter velike podpore soproge Tiane. Že dalj časa se navdušujem nad statistiko in analitiko in ko sem dobil prvo knjigo iz tega področja (Dean Oliver, Basketball on paper) sem želel vedeti še več in več in tako sem začel raziskovati to področje.

Bral sem številne znanstvene članke na to temo, kupoval knjige in ob prebiranju ene izmed njih sem razmišljal, da bi takšne analize morali delati vsi klubi. Seveda sem takoj vedel, da si, razen najbogatejših klubov v Evropi, velika večina tega ne more privoščiti. Dostop do znanja je sicer mogoč, vendar pa je implementacija rešitev lahko izredno draga. Priljubljen MS Excel ima namreč velike omejitve v količini podatkov, ki jih zmore obdelati, razvoj lastnega programa pa je lahko drag. Poleg tega je v ozadju potrebno veliko znanje in strokovnost za pravilno in učinkovito interpretacijo podatkov, da dobimo smiselne informacije o ekipah. Igri in igralcih. Zato smo iskali rešitev, ki bi lahko na eni strani cenovno dostopna praktično za vsak klub, na drugi strani pa visoko kakovost in znanje. To nam je uspelo.
Predvidevam, da ne delate sami. Kdo sestavlja vašo ekipo?
Ko govorim o Sporting.AI aplikaciji in o njenem razvoju, govorim v bistvu o delu celotne ekipe. Najbližjo ekipo tako tvorimo: kot soustanovitelj, solastnik in razvojnik mi pomaga brat Matjaž, vodja celotnega razvoja aplikacije in marketinga je soproga Tiana, ki je tudi po izobrazbi inženir računalništva, sedaj pa zaključuje magistrski študij na Ekonomsko poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, povsem je usmerjena v e-poslovanje, programer pa je Tommy, ameriški državljan s prebivališčem v Mariboru in moja malenkost, direktor podjetja z določenimi košarkarskimi izkušnjami kot bivši košarkar in član upravnega odbora košarkarskega kluba, velik ljubitelj košarkarske analitike z vodstvenimi izkušnjami izven košarke. Vsak od nas ima vsa potrebna znanja in lastnosti, da zadeva deluje brezhibno in uspešno. Seveda pa sodelujemo še s številnimi drugimi uspešnimi posamezniki, ki nam resnično pomagajo pri vzpostavljanju aplikacije.

V najinem predhodnem pogovoru ste dejali, da vas zanima globalno tržišče.
Res je. Naša storitev bo popolna šele, ko bomo imeli zares veliko bazo vseh igralcev (relevantnih lig) na svetu.

Košarka je globalen šport, v kateri obstaja velika mobilnost trenerjev, igralcev in ostalega osebja, po celotnem svetu. No, mi bomo lahko nudili informacije o ekipah in igralcih še preden pridejo v neko novo sredino, kar bo zagotovo olajšalo odločitve posameznikom, zmanjšalo napačne odločitve ter posledično prihranilo kar nekaj denarja, ki bo lahko uporabljen za pametnejše zadeve.

Sedež podjetja bo ostal v Sloveniji? Mariboru?

V tem trenutku ne morem odgovoriti, kaj bo čez 10 ali več let, vendar zaenkrat nimamo prav nikakršne potrebe, da bi se kam preselili. Ravno nasprotno, menimo, da sta tako Slovenija in Maribor pravo okolje za razvoj takšnega podjetja, saj smo kot narod zelo zavezani športu, hkrati pa imamo veliko mladega izobraženega kadra, ki pa je najpomembnejši člen v vsakem podjetju, ki želi biti uspešno. Seveda so težave s financami, vendar so drugod podobne. Tako, da smo veseli, da smo tukaj.

Mogoče že kdo uporablja vašo aplikacijo?
Glede na to, da smo komaj končali s prvim delom razvoja, smo navezali stike z različnimi posamezniki (košarkarskimi strokovnjaki) preko katerih smo testirali idejo in katerih komentarji in pripombe so pomagali pri razvoju. Konkretno pa sodelujemo s KK Zlatorog Laško oz. z njihovim pomočnikom trenerja Gregorjem Balekom, ki je aplikacijo tudi že uporabljal in testiral. Njegovi odzivi so zelo dobri, tako da se že vselimo nadaljnjega sodelovanja.

Kakšna pa je po vašem mnenju prihodnost košarkarske analitike?

Mislim, da nobena resna ekipa ne bo mogla uspešno delovati brez kakovostnih analiz.

Zakaj? Do sedaj je šlo brez.
Res je. Vendar se moramo vprašati, koliko denarja in časa se je v klubih porabilo za igralce, ki niso bili dovolj kvalitetni. Koliko tekem se je izgubilo zaradi slabe priprave? Ali lahko brez analize zares vemo kje so nasprotnikove in naše šibke točke in prednosti? Odgovor je, da izredno težko, praktično nemogoče.

Vendar, ali številke lahko povedo vse?
Ne morejo in niti ne smejo. Pravilno izračunane in pravilno interpretirane številke nam lahko povedo veliko, nikoli pa ne vsega. Na primer, naša baza igralcev raste iz dneva v dan. Enkrat bomo v njej imeli praktično vse potencialno zanimive igralce na svetu, tudi take, ki so sedaj skriti potencial, vendar še niso splošno uveljavljeni. Tako bomo preko naše aplikacije lahko hitro ugotovili kateri igralci imajo večji potencial in kateri pač ne, vendar bo zanimivega igralca še zmeraj potrebno pogledati v živo ali vsaj preko posnetka, saj številke za enkrat še ne morejo meriti vseh lastnosti, ki nas pri igralcih zanimajo. Bomo pa prihranili veliko časa, posledično denarja, da preko številk naredimo izbor npr. petih zanimivih centrov, ki si jih nato pogledamo v živo ter se odločimo za podpis pogodbe z enim izmed njih. Mnogo bolje je, da sami vemo kaj hočemo in to tudi najdemo.

Iz odgovora lahko sklepamo, da ponujate zanimiv »scouting« igralcev. Kaj še?
Ponujamo še podrobno analizo uspešnosti domačega moštva, domačih igralcev, pripravo na nasprotnika (scouting report) pred tekmo, prikaz analize uspešnosti metov posameznika na igrišču ter že prej omenjeni scouting igralcev po celotni bazi. Pri tem bi poudaril, da lahko trenerjem in ostalim zainteresiranim ponudimo prilagoditve njihovim željam. Torej, če bi radi imeli drugačno obliko poročila za pripravo na nasprotnika in če jih zanimajo drugačne lokacije uspešnosti metov za posamezne igralce, jim to brezplačno naredimo, v glavnem trenerji bodo z nami dejansko imeli občutek, da za njih dela njihov osebni analitik. Pri tem pa bi poudaril, da bodo njihovi komentarji in njihovi morebitni zaupni osebni materiali dostopni samo njim in nikomur drugemu.
Kakšen pa bo vaš razvoj v prihodnosti?
Veliko časa in denarja že sedaj vlagamo v razvoj, ki bo najbolj pomemben. Torej zelo uspešno sodelujemo z Fakulteto za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Njihov raziskovalec dr. Erik Štrumbelj je vrhunski znanstvenik s področja statistike in analize velike količine podatkov. Za nas so razvili prej omenjeni prikaz uspešnosti metov posameznih igralcev na košarkarskem igrišču, sedaj pa že načrtujemo nove »velike«izboljšave, ki pa naj bodo za enkrat poslovna skrivnost. Bomo pa razvoj v veliki meri prilagodili potrebam naših uporabnikov. Pozorno bomo poslušali kakšni so odziv in pripombe ter zadevo na takšen način izboljševali.

Za konec nas še seveda zanima kako je s ceno za omenjeno aplikacijo?
Kot smo povedali uvodoma je bila želja, da naredimo aplikacijo dostopno veliki večini klubov in to nam je tudi uspelo. Spletni analitik Sporting.AI bo klube stal samo 200 EUR na mesec, kar je mnogo, mnogo manj kot bi morali plačati za delo kakršnega koli analitika, če pa še pomislimo, da se omogoči dostopnost do celotne baze igralcev, potem je to zares zelo ugodna cena. Bomo pa vsekakor ob začetku delovanja nudili promocijski 50% popust, kar pomeni, da bo cena znašala samo 99 EUR na mesec, vendar za omejen za omejen  kratek čas. V vsakem primeru pa lahko vsi popolnoma brezplačno in brez vsakih  nadaljnjih obveznosti preizkusijo našo aplikacijo, saj jim omogočamo 30 dnevno brezplačno uporabo.
Za konec bi poudaril, da bomo veseli vsakršnega odziva že v tej fazi in bi pozvali vaše bralce, da se oglasijo z vprašanji ali komentarji. Več informacij je na voljo na naši spletni strani www.sporting.ai, ali me lahko pokličete na 041 294 806 oz. pišete preko elektronske pošte na andrej@sporting.ai.

V vsakem primeru vsem košarkarskim delavcem v Sloveniji želimo uspešno novo sezono.