Untitled Document

V znanju je moč

Trener za telesno pripravo odgovarja na vaša vprašanja

Jure Šterbucl je na Košarkarski zvezi Slovenije zadolžen za telesno pripravo. V svoji bogati karieri je deloval tako v tujini, kot doma. Deloval je v KK Helios Suns, RK Krim Mercator, kot trener za telesno pripravo tujih reprezetanc itd ..., več o njemu si lahko preberete TUKAJ.

Enkrat mesečno bo odgovarjal na strokovna vprašanja glede telesne priprave.

Vsa vprašanja, ki se tičejo dela z mladimi ali člani lahko pošljete na info@kosarkarski-trenerji.com ali mu jih zastavite preko naše facebook strani. Verjamemo, da vam bo s svojimi bogatimi izkušnjami lahko pomagal.

V kolikor rabite kakršnokoli individualno pomoč, se lahko vedno obrnete na njega preko e-pošte: jure.sterbucl@kzs.si.

 PREBERITE TUDI:
1. vprašanje: Kaj delati s fanti / dekleti U15 v prehodnem obdobju (po sezoni)?

2. vprašanje: Načrtovanje tedenskih obremenitev

»po tekmi«, regeneracija in analiza

»Pa od kje tebi pravica, da preigravaš tri igralce in 'šutneš' čez roko?« »Kako ga nisi videl, saj je bil povsem odprt?«  »Ti nimaš pojma, po svoje nekaj odigravaš in 'glumiš' zvezdo!« »Ti si kriv, da smo izgubili!«
Kolikokrat se v mlajših kategorijah tesna tekma konča na takšen način? S trenerjevim monologom, ki je obarvan bistveno bolj sočno kot moj zgornji zapis, in to z decibeli, da se ga nemalokrat sliši preko zidov dvorane. Kaj si le mislijo mimoidoči, katerih sobotna jutranja pot iz tržnice je ravno mimo telovadnice..

Kadar se tekma zaključi na zgornji način, je relativno malo tistega, kar lahko naredimo za dobro regeneracijo takoj po tekmi. Ne le takoj po tekmi, tudi isti dan je izjemno težko igralca motivirati, da odmisli tekmo in se posveti regeneraciji. Regenerira naj kaj? Sebe? Saj ja nima smisla, da se regenerira, ko pa ni dovolj dober, da bi igral košarko. Pravzaprav ni dober, da igra karkoli, da dela karkoli. »Jaz sem KRIV, da smo izgubili. Kakšna regeneracija 'neki'.«

Regeneracija po tekmi

Teoretično je enostavno – imamo okno priložnosti, ki je najbolj na stežaj odprto takoj po tekmi. Takrat je z enostavnimi strategijami relativno lahko poskrbeti za regeneracijo. Lahko je to desetminutno ležanje ob steni z nogami vertikalno, lahko je samomasaža z dvema do tremi kockami ledu na nogo, lahko je temeljito raztezanje, lahko je dobra hidracija z malo sladkorja in soli v vodi (France Cokan, slovenski zdravnik iz Seattla, večkratni zmagovalec Ironman-a veteranov prisega na »cokanolo«: liter vode, 5-6 žlic sladkorja in eno osminko kavne žličke soli), kakšen bananin šejk ali podobno. Obstajajo tudi bistveno bolj sofisticirane metode, ki pa za otroke niso potrebne: ledena kopel, kontrastna kopel, ciklična nizko intenzivna 20 minutna aktivnost (v zadnjem času je to kolesarjenje v vodi), dušikova krio savna in drugo.
Praktično pa se izkaže, da ni tako enostavno. Ogrevanje pred tekmo smo sprejeli kot del tekme, točno smo razdelali koliko časa tekalni del, koliko časa metalni del, koliko časa raztezni in krepilni del, koliko časa intenzivni tekalni del itd., vse v sklopu optimalne priprave na »najpomembnejši dogodek stoletja«, kot nemalokrat označimo tekmo v tretjem delu prvenstva, ki odloča ali bomo uvrščeni na zaključni turnir četverice pri trinajstih letih.

 

Vse je usmerjeno na pripravo na tekmo in tekmo samó, medtem ko za ohlajanje po tekmi, raztezanje ali kakšne druge regeneracijske aktivnosti zmanjka interesa, da ne rečem časa, ki služi kot najboljši izgovor. Ni časa – starši čakajo. Ni časa – prevoz je vezan še na en izlet. Ni časa – hišnik zapira dvorano. Tako pri nas, trenerjih, ki se ne zavedamo pomena in posledično ne posvečamo dovolj pozornosti temu segmentu, kot tudi pri organiziranju terminov dvorane, organiziranju prevozov, starševskem čakanju po tekmah, vse je obtičalo na pomenu ogrevanja, medtem ko zavest pomena ohlajevanja nikakor ne more prodreti v našo miselnost.  Kar je razumljivo – ogrevanje se takoj pozna na rezultatu, pozna se rezultatsko na začetku tekme, če se nismo dobro ogreli, medem ko ohlajevanja ni mogoče rezultatsko opredeliti na kratek rok.

Trenerji se moramo zavedati, da enostransko obremenjevanje in velike količine treninga in ne-raztezanje po naporih vodi v mišična nesorazmerja, v slabo držo, v nemirnega košarkarja nenazadnje. Tako kot poskrbimo za večji adrenalinski priliv z ogrevanjem in nagovorom pred tekmo, m.o.r.a.m.o. poskrbeti za ustrezen hormonski odliv z ohlajevanjem po tekmi.

Vodenje na tekmi in kratka analiza po tekmi

Ena izmed nalog trenerjev pri mlajših starostnih kategorijah je učenje igranja tekem. Tekma je čas igralcev, da pokažejo svoje znanje, veščine, sposobnosti, trener pa naj jim dopušča tudi sprejemanje odločitev. Tako kot je v šoli pri usvajanju snovi opredeljen del za podajanje znanja, del za utrjevanje in del za preizkus, tako pristopimo tudi v športu. V delu tedna podajamo novo snov ali utrjujemo naučeno, na tekmi pa spremljamo kako so igralci usvojili snov.

Prevečkrat trenerji na tekmah vodimo igralce skozi vse odločitve in jim za vsak napad, za vsako tranzicijo, za vsako obrambo vpijemo kaj naj storijo. Za razvoj kreativnih igralcev je nenehno sugeriranje, opozarjanje in opominjanje neproduktivno. Kakšen napad, tranzicijo ali obrambo smo jih pa ja naučili tekom sezone.

V kolikor igralca skozi 8-12 let košarke v mlajših starostnih kategorijah vodimo skozi celotnih 40 minut tekme, nato pa jamramo, da nimamo kreativnih igralcev – ja, kaj smo pa delali 8 – 12 let??

Pred tekmo dogovor v dveh, treh točkah kar se kolektivne taktike tiče in v eni, dveh točkah individualno na igralca, med tekmo generalno usmerjanje (»pozor, spremenili so način obrambe«) ali vodenje z vprašanji (»trikrat ti je prodrl v levo, kaj boš storil naslednjič?«) in po tekmi kratka analiza kaj je bilo dobrega, kaj je treba popraviti, kaj je bilo slabega in kaj ne smemo več ponoviti in je to to. Čas za ohlajanje, umirjanje, regeneracijo.

Naše poslanstvo je razvoj mladih ljudi. Košarkarjev. Skozi košarko jim približajmo vrednote kot so radost, kreativnost, notranji mir, zadovoljstvo, da so dali vse od sebe, trdo delo, tovarištvo, zvestoba, sodelovanje, odločnost in rezultat tega bo tekmovalna odličnost.